「自然を感じること」
進化する産業の中においても、辿り着けない領域がある。
長年、素麺造りをしていると手延べの本質というのは単なる手作業ではなく、造り手と自然との対話であることに気づく。
晴れの日も、曇りの日も、雨の日も、雪の日も、同等の品質に仕上げるためのマニュアルはない。
小麦粉の微妙なタンパク量の差、急な天気の変化、全てを想定内におさめ判断し、手先を動かすことが匠には求められる。
これこそが手延べ技法であり、経験を積まなければ安定した品質に仕上げられない感覚がものをいう領域なのである。
Even in an evolving industry, there are areas that are unreachable.
After many years of making somen, I have come to realize that the essence of hand-pulling is not simply a manual process, but a dialogue between the maker and nature.
There is no manual for achieving the same quality on sunny days, cloudy days, rainy days, or snowy days.
The artisan must be able to anticipate and judge the subtle differences in the amount of protein in the flour, sudden changes in the weather, and the like, and move his or her hands accordingly.
This is the hand-pulling technique, and it is an area where the sense is the key, as it is only through experience that one can achieve consistent quality.
「情熱の火を絶やさず」
三十六時間製法、白髭専用の小麦粉、長期熟成。
引き継がれてきた数々の掟を忠実に守ることで変わらぬ味わいを伝えてきました。
このそうめんを口にしたことで、若き日の匠は志を抱き、人々は両立する細さと旨さの虜になった。
そして今なお匠をはじめとする全員の熱意が、さらに白髭に磨きをかけている。
The 36-hour process, the flour used exclusively by Whitebeard, and the long aging process.
By faithfully adhering to the many rules that have been handed down from generation to generation, we have passed on an unchanged flavor.
By tasting this somen, the young artisan had his aspirations, and people became captivated by both the fineness and deliciousness of the product.
And even now, the enthusiasm of everyone, including Takumi, is further refining the white beard.
「金色、燦々と」
黄金色の白髭は原料小麦そのものの特徴であることから、束ねている帯にも成熟した金麦色をイメージしています。
茹でて流水で締めると、艶やかで絹のような手触りと弾力が生まれます。
夏は主役として食事どきを歓びの空間にし、秋冬は心温まる一品に姿をかえる。
当店のこだわりが詰まった細麺白髭をお愉しみください。
The golden white beard is a characteristic of the raw wheat itself, so the band that binds it together also evokes the color of mature golden wheat.
When boiled and tightened under running water, it develops a glossy, silky texture and elasticity.
In summer, it is the star of the show, making every meal a joyous occasion, and in autumn and winter, it transforms into a heartwarming dish.
Please enjoy our thin noodle white beard, which is filled with our specialties.